RESEPI NASI DAGANG TERENGGANU
-4 cwn beras ns dagang/beras wangi
-1/2 cwn beras pulut ( X ltk pon blh)
-Garam/gula seckp rasa
-7 ulas bwg merah ( dihiris)
-3" halia (dihiris)
-2sk halba direndam
-Air secukupnya
Cara-cara :
1.Rendam sekurang2nya 3 jam beras,kemudian kukus nasi sehingga naik wap
2.Angkat dan gaulkan dengan santan cair hingga rata dan nampak masak sekata
3.Kukus nasi kali kedua bersama2 bawang, halia dan halba diletakkan di bhgn atas
4.Sediakan santan yg tlh dimasukkan garam dan gula
5.Apabila kukusan naik wap, angkat nasi dan gaulkan dgn santan.
6.kukus sekejap sekali lagi supaya santan serasi dgn nasi dan x cepat basi
Resepi gulai :
ikan tongkol sirip pjg 1 ekor saiz bsr
2sb ketumbar
1sk jintan manis
1/2sk jintan putih
1/2sk lada hitam
rempah 3 skwn (kulit kayu,bunga cengkih,bunga lawang) serba satu kuntum
7 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci lengkuas
1/2" halia
1/2" kunyit
(semua bhn diatas blend sampai betul2 lumat)
3 SB serbuk Kari ikan
Tumis asing kemudian campur sekali :
13 tangkai cili kering blend
1 cwn minyak utk menumis
(tumis sampai pecah minyak)
Garam dan nisan secukupnya
Asam keping (agak2 cukup rs)
2 cwn santan pekat
1 cwn air
Cili kecil hijau dan merah seckpnya masuk last skali
Cara masak:
1.Rebus ikan bersama asam keping (3-4 kpg), sedikit hirisan lengkuas,garam dan nisan seckpnya.
2.Setelah air rebusan hampir kering tutup api. 3.Keluarkan asam keping.
4.Masukkan semua campuran bhn yg dikisar, santan dan air (hidupkan api)
5.Kacau hingga mendidih, kecilkan api.
6.Panaskan minyak dan tumis cili hingga masak.
7.Tuangkan tumisan cili tadi ke dlm gulai.
8.Kacau seketika dan masukkan cili hijau/merah.
Untuk Acar :
Timun
Carrot
Cili merah
Bwg besar
Cuka
Gula
Garam
Credit : Nur Masri
No comments:
Post a Comment